Calculatie schilderwerk, de theorie!

Een stukje basistheorie voor de ondernemers die een schildersbedrijf willen starten

De schilderwerk calculatie is feitelijk niet heel moeilijk, maar je moet een paar dingen weten om een schilderwerk eenvoudig uit kunt rekenen. Er zijn een paar stelregels en methodieken om een calculatie te maken. Wel is het zo dat de prijzen per behandeling c.q. bewerkingssysteem erg afwijken, dus heb je tabellen nodig om de juiste prijzen te raadplegen.

Een aantal van deze hulpmiddelen zijn de systemen voor schilderwerken, deze zijn te vinden in de volgende boekjes;

  • Basis verfbestek (BvB 2016)
  • Normenboek nieuwbouwschilderwerk
  • Normenboek onderhoudsschilderwerk

Tevens moet je enige kennis hebben van de standaard meetmethode.

Kortom je hebt wel het één en ander nodig en de nodige dosis geduld om het je eigen te maken, een veel eenvoudiger oplossing is het gebruik maken van een calculatieprogramma. Met cannonworks kun je eenvoudig en ter plekke calculeren en direct een offerte maken.

 

De standaard meetmethode

De standaard meetmethode voor schilderwerk wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat je eenvoudig strekkende en vierkante meters kunt uitrekenen met de juiste bewerkingstijden en materiaalkosten.

De vuistregel is dat iedere bewerking (onderdeel van een bewerkingssysteem) op basis van een vierkante meter wordt uitgerekend. Fabrikanten geven namelijk altijd materiaalverbruik op per m2. Het probleem zit in het feit dat je nu eenmaal geen kozijnen gaat uitrekenen op basis van vierkante meters, maar op basis van strekkende meters.

Een methodiek om bijvoorbeeld kozijnen uit te rekenen per vierkante meter is de vlakvol methode (lengte x breedte van een raam), maar die is zeer onnauwkeurig en is eigenlijk niet geschikt om een goede calculatie te maken. Zo kan je bijvoorbeeld plinten niet vlakvol uitrekenen.

Al zou je kozijnen toch op basis van vierkante meter willen uitrekenen, dus de lengte van het kozijnhout x de breedte van het kozijnhout dan is dit een tijdrovende klus, dus is de stelregel dat alles wat breder/hoger is dan 25 cm. Je het als een strekkende meter uitrekent. Voorbeelden zijn kozijnen, plinten, windveren, regenpijpen, e.d.

De methodiek voor het terugrekenen van het juiste materiaalverbruik en de tijdsnorm is dat je een factor gebruikt die voor een m2 gelijk staat aan die van een strekkende meter. Stel dat je een kozijnprofiel hebt met een breedte van 25 cm, dan staat dit gelijk aan 0,25 mtr., dus 1 meter kozijn heeft een oppervlakte van 0,25 m2 oftewel 4 meter kozijn heeft een oppervlakte van 1 m2.

Een factor is in dit geval 0,25 en deze kan je dus aanhouden om strekkende meters uit te rekenen. In een claculatieprogramma geef je dus alléén maar lengtes aan en hoe vaak deze voorkomen.

Binnen CannonWorks is het heel eenvoudig om strekkende meters in te vullen. Direct een systeem kiezen en automatisch wordt de prijs ingevuld. Werkt super handig!

 

De meest gebruikte codes

Er bestaat een standaard waarin iedere behandeling c.q. systeem is vastgelegd. Dit is een uniforme methodiek die voor de branche is ontwikkeld. Op deze website vind je de meest voorkomende codes vanuit het Basis Verfbestek 2016.

 

Klik hier voor de calculatie-demo hoe je een calculatie maakt op PC, mobiel en tablet

© 2023 CannonWorks - Alle rechten voorbehouden

Please publish modules in offcanvas position.