De boekhouding, ook dat moet ook nog!

De boekhouding

Boekhouden is niets anders dan iedere handeling die je doet waarmee geld gemoeid gaat, netjes archiveert, bij elkaar optelt en van elkaar aftrekt, waarbij uiteindelijk je resultaten zichtbaar worden en duidelijk wordt wat je moet afdragen aan de fiscus. Het is niet moeilijker dan het is, alléén moet je wel kennis hebben hoe het op de correcte wijze moet worden gedaan. Je hebt nu eenmaal boekhoudkundige kennis nodig wat de meeste ondernemer ontbeert.

Wat je zelf kan doen is de opvolging en de archivering van deze offertes en facturen, waardoor alleen jij snapt hoe het in elkaar zit en niemand anders er iets aan kan vastkoppelen zoals de BTW-aangifte of de boekhouding.

Kortom als je met een boekhouder wilt samenwerken en dat efficiënt en tegen de laagste kosten wilt doen, zou je software moeten kiezen waarin je beide kunt werken. Het probleem is alleen dat de ondernemer deze administratieve software niet snapt en de boekhouder moeilijk uit de fouten kan met een apart factuurprogramma of een tekstdocument. Wij bieden je de oplossing voor het doen van het werk wat jij moet doen en de gevens eenvoudig kan overbrengen naar de boekhouder, zodat hij het afmaakt.

 

Wat jezelf moet doen en wat je kan uitbesteden…

Als ondernemer zijn twee zaken die je zelf moet regelen en niemand anders voor je kan doen, behalve je partner of medewerker(s), dit zijn je offertes en facturen. Iedere ondernemer heeft dus deze taak te vervullen en zal software gebruiken om dit te kunnen doen. Veel startende ondernemer gebruiken dan ook gewoon een tekstverwerker en een spreadsheet, oftewel de meest bekende Word en Excell, anderen gebruiken voornamelijk software voor alléén de facturen.

De meeste ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding uit te besteden. Sommigen kiezen voor de boekhouder om de hoek, anderen voor een accountant. Zij zorgen voor het juist archiveren van jouw boekhouding (doormiddel van een grootboek), verzorgen zij de BTW aangifte en maken zij de jaarstukken op. Dit is een noodzakelijk kwaad, wat zeker enige kosten met zich meebrengt.

 

De rol van de boekhouder wordt steeds meer een geautomatiseerd proces

De boekhouder werkt alles bij van zijn klanten in zijn eigen boekhoudsoftware. Alles inboeken is tijdrovend werk en dat hebben de meeste moderne boekhouders ook wel door. Zij hebben software waarmee ze kunnen scannen en herkennen of ze hebben een standaard werkwijze ontwikkeld om grote stappen te maken waarbij ze in ieder geval snel de BTW kunnen aangeven door jou zelf de bonnentjes te laten scannnen.

Daarbij komt ook nog dat jij zelf beheerder bent van je bankrekening. Om tussentijds te weten waar je staat als ondernemer door te weten of je winst of verlies maakt, is de koppeling van je bankrekening nu eenmaal nodig. De meeste ondernemers hebben hun bankpasje niet aan hun accountant of boekhouder gegeven, waardoor je boekhouding slechts een formaliteit is en niet meer dan dat.

 

Je boekhouding gebruiken als manager van je bedrijf

Als je al je bankzaken koppelt aan alle facturen die binnenkomen, dan weet je automatisch of iemand heeft betaald. Als je de bank koppelt aan je te inkoopfacturen en bonnetjes, dan weet je precies wat er van je banksaldo af gaat, niet alleen wat er af is gegaan, maar ook wat nog betaald moet worden.

Kortom door een boekhouding in te richten waarbij je bank onderdeel is van je boekhouding, dan kan je software als je managementinformatie live op je beeldscherm tonen, zonder dat je daar een boekhouder voor nodig hebt….. Is dit een utopie? Nee, dat is het niet. CannonBill heeft zich ten doel gesteld met name dit proces geheel te automatiseren, zodat de boekhouder alleen nog een controlerende rol heeft. Dit bespaart veel tijd, kosten, geld en onrust.

 

Uitstekend debiteuren en crediteuren beheer zorgt voor rust.

Want als je zorgt dat je wekelijks of maandelijks net zoveel factureert als dat je aan facturen ontvangt, zal je nog gaan interen op je bankrekening. Sterker nog, iedere ondernemer doet zijn best om geld te verdienen, dus zal je altijd meer moeten factureren dan dat je aan inkoopfacturen ontvangt.

Zorg er dus voor dat jouw betalingstermijnen kort zijn en gemiddeld in ieder geval niet langer dan dat jouw leveranciers als betalingstermijn naar jou hebben gesteld. In dit geval geldt het gemak van communicerende vaten, waardoor jij altijd rust hebt.

De oplossing hiervoor is software die automatisch de klant herinnert wanneer deze niet heeft betaald en voor jou de betalingen aan je leveranciers automatisch op de juiste datum klaar zet. Ultiem zal zijn dat je software ook je saldochecker is en jou pas alarmeert op het moment dat er minder saldo op je bankrekening staat da dat je verwacht. CannonBill zorgt ervoor dat je bankrekening zoveel mogelijk is geïntegreerd in jouw factuurproces jou laat weten wie zijn facturen heeft betaald. Daarom is CannonBill online en heeft handige koppelingen.

 

Ook de boekhouder en accountant doet bijna alles online tegenwoordig!

Nog steeds zijn er genoeg ondernemers die angstig zijn voor online software. We helpen je uit de droom, want tegenwoordig gebruiken zo’n beetje iedere accountant en boekhouder online software. Zeggen ze dat niet te doen, dan geven ze jouw aangifte wel online aan of ze dienen online jouw jaarrekening in bij de Kamer van Koophandel.

Wat dacht je dan van diverse info die via de WhatsApp wordt verstuurd of dat je bijvoorbeeld Gmail gebuikt voor het versturen en ontvangen van e-mails. Dan hebben we heet ook nog niet gehad over diensten als Dropbox of iCloud e.d. Kortom iedereen die een PC of smartphone (iedereen dus…) werkt online met gekoppelde diensten tussen softwarepakketten om jou het leven en ondernemen makkelijker te maken.

Als je nu software zou hebben die alle boekhoudprocessen voor je doet en je boekhouder mag meekijken, dan weet je precies waar je staat. Zo heb je rust en tijd en geld over om leuke dingen van te gaan doen, want je bent tenslotte toch ondernemer?

Aangifte kan je gewoon online doen door in te loggen op de belastingdienst en daar je omzet en inkopen op te geven. Wat als je in- en verkoopfacturen door je boekhouding al automatisch worden verwerkt, dan is BTW aangeven een eitje, sterker nog, wat zou het een utopie zijn dat de software kan automatisch de aangifte zou doen, zonder dat jij daar een handeling voor hoeft te verrichten.

© 2023 CannonWorks - Alle rechten voorbehouden